Get Adobe Flash player

 

 

 

 

 

 

 

Δέκα ΣΥμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης Share

Παρακάτω σας παραθέτω δέκα απλές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης :

1) Φτιάξτε ένα απλό πρόγραμμα ταμειακών ροών . Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον λογιστή σας ή μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας , δεν είναι δύσκολο . Φτιάξτε δύο στήλες :

Α) Την στήλη των εισπράξεων, όλες αθροίστε αυτήν όπου σ ' τις προσδοκώμενες μελλοντικές ταμειακές ροές για ένα εξάμηνο ( π.χ εισπράξεις από πελάτες εισπράξεις από μεταχρονολογημένες επιταγές , εκταμιεύσεις δανείων ) και ..

Β) Την στήλη των πληρωμών , όπου αθροίστε όλες τις προσδοκώμενες μελλοντικές ταμειακές εκροές δηλαδή τις πληρωμές για το ίδιο διάστημα ( π.χ Πληρωμές δανείων , προμηθευτών , προσωπικού , ΙΚΑ , Εφορίας , ΔΕΗ , ΟΤΕ , ενοίκιο κ.λ.π ) - Φροντίστε να είστε ακριβείς στους υπολογισμούς σας και να μην σας ξεφύγουν μεγάλα ποσά .

2) Ιεραρχήστε αυστηρά τις πληρωμές σας και κάντε μονοσήμαντες αντιστοιχίες ( π.χ Τα πρώτα Χ Ευρώ που θα εισπράξετε θα πληρωθούν οι πρώτες Χ Υποχρεώσεις και μόνο αυτές , οι άλλοι θα περιμένουν , - δεν πληρώνουμε όποιους και όποτε έχουμε , πληρώνουμε με σχέδιο και πάντα πρώτα τους ποιο αναγκαίους για την λειτουργία της επιχείρησης μας . - Συμβουλή : ως πιο αναγκαίους θεωρήστε το προσωπικό σας και ιδιαίτερα το προσωπικό επαφής ( π.χ πωλητές ).

3) Αναλάβετε προσωπικά την φροντίδα των εισπράξεων και ορίστε ένα πλαφόν για κάθε πελάτη , κοινοποιήστε το και τηρήστε το απαρέγκλιτα . Κλείστε όσο ποιο γρήγορα γίνεται τα παλιά και μεγάλα υπόλοιπα - είναι καλύτερα μια χαμένη πώληση από μια χαμένη είσπραξη .

4) Η μεγαλύτερη παγίδα για τις επιχειρήσεις είναι η παγίδα του τζίρου. Μην πουλάτε στον οποιονδήποτε και σε οποιανδήποτε τιμή . Όσο και να έχετε ανάγκη μία πώληση , μην δίνετε υπέρογκες εκπτώσεις , μην « ξεπουλάτε » τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας . Δεν πουλάμε ποτέ χωρίς κέρδος και ποτέ σε κάποιον που δεν έχουμε ψάξει την ικανότητα του να μας πληρώσει - εδώ μπορεί να μας βοηθήσει η τράπεζα που συνεργαζόμαστε .

5) Διαπραγματευτείτε με τους προμηθευτές και με τις τράπεζες καλύτερους όρους στις οφειλές ή ζητήστε τους να σας επιμηκύνουν την διάρκεια αποπληρωμής μειώνοντας την καταβαλλόμενη δόση προκειμένου να διατηρήσετε ρευστότητα . Μη διστάσετε να απαιτήσετε . Εξάλλου , όπως οι επιχειρήσεις έτσι και οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να διαπραγματευτούν προκειμένου να επιβιώσουν - Εκμεταλλευτείτε το .

6) Προχωρήστε σε στρατηγικές συμμαχίες με πελάτες και με προμηθευτές . Βρείτε ποιοι από τους πελάτες σας και τους προμηθευτές σας θα αντέξουν στην κρίση και δώστε όλη σας την βαρύτητα στην εξυπηρέτηση αυτών . - Η κρίση όσο μεγάλη και αν είναι δεν θα κρατήσει για πάντα και εσείς πρέπει να ξέρετε με ποιους θα πορευτείτε την επόμενη μέρα .

7) Προσπαθήστε να βρείτε τις μαύρες τρύπες όπου χάνετε χρήματα . Επαναδιαπραγματευθείτε το ενοίκιο της εγκατάστασης σας ή ακόμα αλλάξτε γραφεία κανένας δεν πείθετε ποια από την χλιδή . Δεν χρειάζεται να έχετε γραμματέα στο γραφείο σας για να απαντάει στα τηλεφωνήματα αφού μπορείτε να κάνετε εκτροπή στο κινητό σας - Ιεραρχήστε τα έξοδα σας όχι με βάση τα θέλω σας αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης σας .

8) Ενημερώστε έγκυρα και χωρίς υπεκφυγές το προσωπικό σας για την πραγματική κατάσταση της επιχείρησης σας . Εξηγήστε του ότι προέχει η ύπαρξη της επιχείρησης και συνδυάστε το με την διατήρηση των θέσεων εργασία τους . Ζητήστε τους να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους ή να μειώσουν τις αμοιβές τους αλλά δεσμευτείτε ρητά για παραπάνω αμοιβές όταν θα έρθει η ανάκαμψη . - Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους .

9) Προσπαθήστε να βρείτε νέους τρόπους εσόδων είτε πρόκειται για νέα προϊόντα - υπηρεσίες είτε πρόκειται για βελτίωση των υφιστάμενων προϊόντων - σας υπηρεσιών . - Όπως εσείς θα θέλατε για κάθε αγορά σας να πετύχετε το μέγιστο μεταξύ τιμής και ωφέλειας το ίδιο ακριβώς θέλουν και οι πελάτες σας.

10) Να σκέπτεστε θετικά και να είστε αισιόδοξοι . Οι στρατηγικές σας να μην είναι στρατηγικές αξιοπρεπούς ήττας αλλά να είναι στρατηγικές νίκης - Μην ξεχνάτε ποτέ πως την νίκη την καρπώθηκαν μόνο όσοι πολέμησαν για αυτήν .

Ποιες υπηρεσίες εστίασης επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%
Τριφασικός ΦΠΑ εστίασης στα ξενοδοχεία και διφασικός στα καταστήματα (ταβέρνες, εστιτόρια, σουπερμάρκετ). Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στα τρόφιμα που παρασκευάζονται , ενώ τα τυποποιημένα θα παραμείνουν στο 13%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:

1. Η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Η διάταξη αυτή αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1/1/2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1/9/2011, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

2. Μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία. Π.χ. (α) επιχείρηση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%, (β) σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

3. Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.

Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κ.λπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια. Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Στον μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.

4. Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής. 5. Το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%).

6. Ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.

 

 

Μέτρα σοκ: Εισφορά αλληλεγγύης 1% - 5% και μείωση αφορολόγητου.

Πριν ανακοινώσει τα σκληρά φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο ο κ. Βενιζέλος τόνισε αρκετές φορές ότι πρόκειται για έκτακτα, στοχευμένα και περιορισμένης διάρκειας μέτρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν το νέο φορολογικό σύστημα για το οποίο δεσμεύθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων του. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις για το νέο φορολογικό σύστημα που θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη θα αρχίσουν άμεσα.


Πάντως, βάσει όσων ήδη αποφασίστηκαν και ενέκρινε η τρόικα

Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα (με εξαίρεση αδύναμων ομάδων), η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 1% έως 4%, ενώ 5% θα είναι για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα.
Ειδικότερα, επιβάλλεται:

Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000
Εισφορά 2% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ
Εισφορά 3% για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ
Εισφορά 4% για εισοδήματα άνω των 100.000
Ειδική εισφορά 5% για βουλευτές, αιρετούς άρχοντες, υψηλόβαθμα στελέχη σε ΟΤΑ

Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος, δεν αφαιρείται δηλαδή το αφορολόγητο όριο και με τον ίδιο συντελεστή για όλο το πόσο. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 500 ευρώ (25.000 Χ 2% = 500 ευρώ).

Από την έκτακτη εισφορά εξαιρούνται νέοι μέχρι 30 ετών, άτομα άνω των 65 ετών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία. Συνολικά εξαιρούνται περίπου 600.000 φορολογούμενοι.


Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στις 8.000 ευρώ, με το ποσό μέχρι τα 12.000 ευρώ να φορολογείται με συντελεστή 10%.
Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο μεσοσταθμικά προσδιορίζεται στα 300 ευρώ ετησίως, αφού θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σημειώνεται ότι το τέλος αυτό δεν θα συμψηφίζεται με τη φορολογία εισοδήματος.
Πλήρης εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για επιχειρήσεις, μικρή αύξηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
Στα ακίνητα δεν θα επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά η μείωση του ορίου για επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στα 200.000 ευρώ, θα ισχύσει όπως είχε αποφασιστεί.

Πηγή Express

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2011 00:14)

 

ΣΥΝΑΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1500 ΕΥΡΩ

ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ  ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Η ΜΕ ΕΠΙΤΑΓΗ  ΑΠΟ  01 /04 2011

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:

26  ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ  Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΦΠΑ ΓΙΑ Γ ΚΑΤΗΓ ΒΙΒΛΙΑ

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 26 ΙΟΥΛΙΟΥ - 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ Β ΚΑΤΗΓ ΒΙΒΛΙΑ

ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΑΣ   ΣΕ   ΕΦΟΡΙΑ - ΙΚΑ 30-31 ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΥΠΕΥΘΥΜΙΖΩ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ :

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3000 ΕΥΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

ΜΕ  ΕΠΙΤΑΓΗ  Η  ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ.

ΤΟ ΕΛΓΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ 01 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ  ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 31/12/10 ΕΩΣ 20/2/2011

ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΔΑΠΑΝΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ

ΑΠΟ 01  ΙΟΥΛΙΟΥ  2011 ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ Η ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙ

ΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

 

 

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2011 18:50)